Teksten schrijven. Iets wat veel gebeurt in de reclamewereld. Maar hoe zorg je dat je tekst zo goed mogelijk wordt geschreven? Wat teksttips op een rijtje.

 

Leef je in in de doelgroep

Natuurlijk wil je het liefst zo veel mogelijk vertellen over wat je product of dienst wel niet allemaal kan. Maar wil de lezer dit lezen? Hoe kijkt hij/zij tegen het product of de dienst aan? Wat is voor hem/haar belangrijk. Hoe raak je de ‘gevoelige snaar’ bij je doelgroep? Stem de tekst af op de doelgroep!

 

Schrappen, schrappen, schrappen

Lezers haken af. Dit kan omdat het saai is of het ze niet interesseert, maar zeker ook omdat het te veel tekst is. Het kan altijd korter. Tip: leg de tekst even weg en kijk er op een later moment opnieuw naar. Schrappen gaat dan gemakkelijker.

 

De juiste balans tussen tekst en beeld

Dit spreekt eigenlijk voor zichzelf. Zorg dat dit op elkaar aansluit en elkaar versterkt.

 

Tone of voice

Houdt de juiste tone of voice aan. Spreek de doelgroep aan in de taal die hen aanspreekt. Wil je verkopen, leuk vertellen of iemand overhalen? En hoe spreekt de doelgroep normaal gesproken. Stem dit op elkaar af.

 

Leesbaarheid is belangrijk!

Het schijnt dat 79% van de internetgebruikers vooral teksten scant. Lekker gemakkelijk en het scheelt een hoop tijd. Maar wat valt er op tijdens zo’n scan? Dit zijn vooral opsommingen, kopjes, foto’s en vaak de 1e 2 woorden van een alinea. Zorg dat je hier op let met je tekst.

 

Check-check-dubbelcheck

Zorg dat je altijd iemand hebt die je tekst naleest. Wanneer je zelf alleen maar met de teksten bezig bent is een foutje snel gemaakt of over het hoofd te zien. Een frisse blik van iemand anders kan zorgen voor correcties en misschien nog tips en aanvullingen. Altijd doen dus!

Bron: adformatie