Met je merknaam/logo/huisstijl wil je herkenbaarheid creëren en het merk hierdoor o.a. bekender maken. Branding van een merk ondersteunt de marketingacties.. Wat maakt een merk nu precies een merk? Een merk/brand is een combinatie van verschillende tools, naast de naam en het logo, zijn dit de elementen:’ storytelling, beeldtaal, kleuren, design, gevoel, personen, gevoel, herkenning’ die het tot een geheel maken. Branding is dus iets anders dan marketing. Marketing is nodig om klanten te krijgen en te behouden (ook hier is weer verschil in: Push Marketing: simpel uitgelegd, goede communicatie in de winkels, sales promoties, etc. bij Pull Marketing wordt er vraag gecreëerd bijvoorbeeld door Radio/TV, print campagnes.) Branding zorgt voor emotie, deze emoties moeten er weer voor zorgen dat je doelgroep verbinding voelt en dat ook willen uitdragen.

Klantreis

Klanten doorlopen meerdere stappen voordat ze tot aankoop overgaan. De start is bovenaan de tipi, je wilt als merk dat de doelgroep je ontdekt. De klant krijgt hier interesse of wordt zich bewust van het bestaan van je brand. Op het moment dat je merk wordt gezien en er het e.e.a. over ontdekt wordt, wil je als merk natuurlijk dat deze (misschien)toekomstige klant jouw product kiest in plaats die van de concurrent. Dat betekent dat de klant overtuigd moet worden met middelen die het gevoel te geven dat dit precies is wat ze willen. Dit noemen we een klantreis. Het is dus heel belangrijk dat je als merk een duidelijkheid hebt wie je bent en wat wil je vertellen, wat maakt je uniek? Hoe inspireer je? Door dit goed in kaart te brengen zal dit je verder brengen tot het contact en de geloofwaardigheid met je doelgroep en hier een relatie mee opbouwen. Op deze manier haal je de klant binnen en maak je het binnen comfortabel dat ze graag binnen blijven

Brand building

Brand building kan dus op diverse manieren en samen met marketing en reclame zal sales het stokje overnemen. Maar daar eindigt het niet want je moet wel actief blijven in je communicatie uitingen zodat je wakker blijft en niet vergeet dat een klant houden soms moeilijker is dan ze binnen te halen.

‘maak nieuwe klanten maar behoud de oude, nieuw zijn zilveren oude zijn gouden’ – KAN creëren